Gå til hovedindhold

Motorikindsats (0. klasse)

Motorikindsatsen i 0. klasse består af et 6 ugers undervisningsforløb, der varetages af 0. klasses børnehaveklasseledere og SFO-pædagoger.

Indhold

    Hvad består indsatsen af og hvem skal deltage?                                            Motorikindsatsen i 0. klasse består af et 6 ugers undervisningsforløb, der varetages af 0. klasses børnehaveklasseledere og SFO-pædagoger. Undervisningsforløbet introduceres forinden på et 4 timers obligatorisk motorik kursus for medarbejdere, der ikke tidligere har deltaget i motorikkurset.

    Det omfatter:

    • Børnehaveklasseledere
    • SFO pædagoger der skal indgå i 0. klasses krop- og bevægelsestimer i 23/24

    Kursusdato for skoleåret 24/25 er onsdag d. 30. oktober 2024

    Tilmelding til kurset via følgende link:

    Obligatorisk motorik kursus for idrætslærere, pædagoger og børnhaveklasseledere der varetager motorik undervisningen i 0. og 1. klasse

    I kan læse mere om baggrund for motorikindsatsen samt mål og formål med indsatsen i projektbeskrivelsen, der er vedhæftet nederst på siden.

    Hvorfor har Frederiksberg en obligatorisk motorikindsats?

    Frederiksberg Kommune har gennem en årrække prioriteret en obligatorisk motorikindsats i 0. og 1. klasse. Baggrunden er, at ca. 6% af de børn der starter i skole, har motoriske vanskeligheder, dvs. har svært ved fx at kaste en bold, hoppe eller holde balancen. 29% af børnene har usikkerheder i dele af deres motoriske færdigheder (Pedersen TP, Pant SW & Ammitzbøll J. Motorisk udvikling ved indskolingsalderen. Temarapport for skoleåret 2018/19. København. Databasen Børns Sundhed og Statens Institut for Folkesundhed, SDU, 2020). Motoriske vanskeligheder kan indskrænke barnets deltagelsesmulighederne, idet barnet afskæres fra at kunne deltage i lege med sine klassekammerater i frikvarterene og i fritiden. Konsekvensen kan blive, at børnene trækker sig fra de fysiske aktiviteter, og de risikerer derved at blive ekskluderet fra en del af fællesskabet.

    Vejledning i forbindelse med kurset                                                                For deltagere på kurset tilbydes motorikvejledning med fysioterapeuter fra PPR. Det foregår ved, at fysioterapeuterne kommer på besøg i jeres motorik time, så I kan få hjælp til motorikbanen og/eller elever, der har motoriske udfordringer. For at kunne få det optimale ud af vejledningen, er det nødvendigt at have en halv times vejledning børnehaveklasseleder/SFO pædagog og PPR sammen efter motoriktimen uden elever. Spørg jeres leder om hjælp til dette.

    Har du været på motorikkurset før, men savner ny inspiration til den obligatoriske motorikindsats?                                       

    Så se her! Vi har samlet et par tips, der kan bruges som inspiration:

    1. Kan du huske hæftet ”Kvalitet i børnegymnastikken”? Den er spækket med gode forslag til, hvordan der kan arbejdes med redskabsgymnastik – både i tekst, billeder og filmklip. Så genbesøg hæftet, der findes i mange eksemplarer på alle Frederiksbergs skoler.
    2. Til det obligatoriske motorik kursus fik I også et hæfte fra Frederiksberg Kommune, med motorikbanen, samt oversigt over forskellige muligheder for progression i banen. Så find hæftet og se siderne bagerst i hæftet
    3. Der findes god inspiration online, prøv fx:
      DGI trænerguide gymnastik
      UC Syd inspirationshæfte redskabsgymnastik
      Dansk skoleidræt - redskabsgymnastik
      Dansk skoleidræt
       

    Husk at alle kan få vejledning i forhold til motorikbanen, hvor der er mulighed for at:

    • Få hjælp til at vurdere om udfordringerne i motorikbanen er tilpas for eleverne, eller om der er brug for at justere på banen.
    • Få ny inspiration til motorik indsatsen. Det kan både være lettere justeringer eller helt nye elementer i motorikbanen.
    • Få sparring i forhold til enkelte elevers motoriske færdigheder og høre om muligheder for hjælp i PPR regi. Vedhæftet nederst på siden kan i se PPR’s ekstra tilbud til børn i indskolingen med motoriske vanskeligheder.

    Kontakt fysioterapeuten på jeres skole for at lave aftale om vejledning. Se oversigt over fysioterapeuter på skolerne i vedhæftningen nederst på siden (er ved at blive opdateret, kommer snarest).

    For yderligere information kontakt Signe Vestergaard, Pæd. Idrætskonsulent Mail: sive02@frederiksberg.dk tlf.: 3821 0025 – 2898 0025